150 BEST KERALA PSC QUESTIONS AND ANSWERS 2021

sparrow jack
sparrow jack March 7, 2021
Updated 2021/04/18 at 9:30 AM

Kerala PSC Questions And Answers

1. WHICH COUNTRY TO HOST 2018 GLOBAL WIND SUMMIT
GERMANY
2. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHAIRMAN OF PRESS COUNCIL OF INDIA
C.K.PRASAD
3. WHICH COUNTRY WON THE 2018 WOMEN’S ASIAN CHAMPIONS HOCKEY TOURNAMENT
SOUTH KOREA
4. WHO WON THE 2018 ITALIAN OPEN MEN’S SINGLES TITLE
RAFAEL NADAL
5. WHO WON THE 2018 FORMULA ONE CHINESE GRAND PRIX
DANIEL RICCIARDO
150 BEST KERALA PSC QUESTIONS AND ANSWERS 2021
6. WHICH CITY TO HOST THE INDIA MOBILE CONGRESS 2018
NEW DELHI
7. WHO IS THE NEWLY ELECTED PRESIDENT OF BADMINTON ASSOCIATION OF INDIA
HIMANTA BISWA SARMA
8. INDIA’S FIRST INSECT MUSEUM HAS OPENED IN WHICH STATE
TAMIL NADU
9. WHICH INDIAN SPORTS PERSON HAS WON THE 2018 ASIAN BILLIARDS CHAMPIONSHIP
PANKAJ ADVANI
10. WHICH CRICKET TEAM HAS WON IRANI TROPHY CRICKET TOURNAMENT 2018
VIDARBHA
11. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is located at
A. Thrissur
B. Kochi
C. Thiruvananthapuram
D. Kollam
Answer: A. Thrissur
12. Chattampi Swami Samadhi is situated at
A. Kannammoola
B. Venganoor
C. Panmana
D. Cempazhanthy
Answer: C. Panmana
13. First computerized Panchayath in Kerala
A. Vettikavala
B. Vellanad
C. Aryanadu
D. Parassala
Answer: B. Vellanad
14. Sandal Wood Forest in Kerala is located at
A. Peechi
B. Silent Valley
C. Attappadi
D. Marayoor
Answer: D. Marayoor
15. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October – November is called
A. South West Monsoon
B. North East Monsoon
C. North West Monsoon
D. South East Monsoon
Answer: B. North East Monsoon
16. Yavana Priya is the name of
A. Cardamom
B. Pepper
C. Cinnamon
D. Cashew
Answer: B. Pepper
17. The book “Sooryakanthi” is written by
A. MT Vasudevan Nair
B. Kamala Surayya (Madhavikkutti)
C. G Sankarakurup
D. Vallathol Narayana Menon
Answer: C. G SSankarakuru
18. Which is the first Malayalam Novel?
A. Kundhalatha
B. Randamoozham
C. Naalukettu
D. Aatujeevitham
Answer: A. Kundhalatha
19. The famous Koodalmanikyam Temple dedicated to Bharata was a famous
A. Jain Temple
B. Buddhist Temple
C. Sikh Temple
D. Paradesi Synagogue
Answer: A. Jain Temple
20. Trippapur Swaroopam was the early name of
A. Malabar
B. Venad
C. Cochin
D. Travancore
Answer: D. Travancore
21. The actress who performed as Kasturba Gandhi in the film ‘Gandhi’ of Richard Attenborough ?
A. Hemamalini
B. Shabana Azmi
C. Nargis Dutt
D. Rohini Hattangadi
Answer: Option D
22. Who wrote the play “Adukkalayil Ninnu Arangathekku”?
A. V T Bhattathirippad
B. Kumaranassan
C. Chattampi Swami
D. Ayyankali
Answer: Option A
23. The scientific study of Rock is called___?
A. Seismology
B. Pedology
C. Petrology
D. Climatology
Answer: Option C
24. Which of the following is known as ‘Universal Fiber’?
A. Jute
B. Wool
C. Cotton
D. None of the above
Answer: Option C
25. The new Indian Rupee symbol is designed by___.?
A. Hitesh Padmashali
B. D Udayakumar
C. Shibin K K
D. Sharukh J Irani
Answer: Option B
26. Who found the Ananda Maha Sabha?
A. Brahmananda Swami Siva yogi
B. Thycaud Ayya
C. Kumara Guru
D. Dr. Palpu
Answer: Option A
27. ‘Poorna Swaraj’ was declared as the aim of INC in its _____ Session?
A. Calcutta
B. Lahore
C. Poona
D. Madras
Answer: Option B
28. The Commonwealth Games of 2014 were held at__?
A. Germany
B. South Korea
C. China
D. Scotland
Answer: Option D
29. Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
A. Dr. D Subbarao
B. Dr. Y V Reddy
C. Dr. Raghuram Rajan
D. None of the above
Answer: Option C
30. Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham?
A. Ayyankali
B. Kumaranasan
C. Pandit Karuppan
D. Dr. Palpu
Answer: Option A

PSC Questions And Answers English

1. Five years__ a long time to wait
Answer: is
2. Many people _____________the poor.
Answer: looked down on
3. If DUCKS : QUACK then HORSES : ____________
Answer: NEIGH
4. Point out the errot part in : He told me that I am an intelligent girl.
Answer: I am
5. Mr.Balan Nair with his family ———attending the party
Answer: .Is
6. This garden is ———–beautiful
Answer: Very
7. .All love him(Change to passive voice)
Answer: He is loved by all
8. If he went there, ____________
Answer: he would meet her
9. Pick out the correct tag question:You will come for the party,_____________?
Answer: won’t you
10. If it rains, we ………….. go out
Answer: could not
11. The wrongly spelt word is..
Answer: piquant
12. Green pepper is very rich _______ vitamin C.
Answer: in
13. She offered me an apple, but I wasn’t hungry as I ———lunch .
Answer: had just eaten
14. It’s fine, _______?
Answer: isn’t it
15. I am the messenger of India’s ancient thoughts world over, ______?
Answer: aren’t I
16. Raju ______ (wait) for the bus for one hour before he hired a taxi
Answer: had been waiting
17. Choose the correct spelt word :
Answer: Maintenance
18. What does the idiom ‘to cut corners’ mean ?
Answer: To do something badly or cheaply to save money or time.
19. Neither the boy nor his brothers ________happy.
Answer: are
21. __________ large city Kochi has become in ten years
Answer: What a
22. Meena danced well ………?
Answer: didn\’t she
23. The idiom ‘hot under the collor’ means :
Answer: angry
24. I met ___________ university player .
Answer: a
25. Fear for anything new is :
Answer: Neophobia
26. Choose the word which best expresses the meaning of the word ‘PREPONDERANCE’:
Answer: Dominance
27. Choose the incorrectly spelt word:
Answer: Grammer
28. The terrorists blew ……. the bridge.
Answer: up
29. Choose the word which is closest to the opposite in meaning to the word : DWAR
a. Classic
b. Rogue
c. Giant
d. Pygmy
Answer: Giant
30. Hisaddiction …………alcohol is sure to ruin his future.
Answer: To
31. __________ Queen Victoria is a famous British Ship.
Answer: The
32. I never listen ________ the radio.
Answer: to
33. Don’t take any notice _______ him.
Answer: of
34. She had a hard time after the break-up, but then she decided to ________ with her life.
Answer: get along
35. If you saw a thief stealing,…
Answer: what would you do?
36. .He always quarrels……..His classmates
Answer: with
37. He takes pride _________ his son
Answer: in
38. Don’t make any noise, ________ ?
Answer: will you
39. It was the peak hour of the day. ______ he had to stand in the bus.
Answer: So
40. ’Post mortem’ means:
Answer: after death

PSC Questions And Answers In Malayalam

1. കേരളത്തിലെ മയില് സംരക്ഷണ കേന്ദ്രം ?
Answer: ചൂലന്നൂര്
2. ഇന്ത്യയിലെ ഉയരം കൂടിയ വെള്ളച്ചാട്ടo
Answer: ഗെർ സപ്പോ വെള്ളച്ചാട്ടം
3. ഇന്ത്യയുടെ പിതാമഹൻ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?
Answer: സ്വാമി ദയാനന്ദ സരസ്വതി
4. കുട്ടിക്കാലത്ത് ഗോവിന്ദന്കുട്ടി എന്ന പേരില് അറിയപ്പെട്ടിരുന്ന സാമൂഹിക പരിഷ്ക്കര്ത്താവ് ?
Answer: ബ്രഹ്മാനന്ദ ശിവയോഗി
5. World Employment Day
Answer: June 5
6. Which slogan was given by the French Revolution to the would?
Answer: Liberty,Equality,Fraternity
7. ബാരോമീറ്റര് കണ്ടുപിടിച്ചത് ആരാണ് ? *
Answer: ടോറിസെല്ലി
8. Gandhiji visited Kerala in 1925 in connection with
Answer: Vaikom Satyagraha
9. Which Planet is famous for its big Red Spot on it?
Answer: Jupiter
10. If the Christmas day of 2017 is MONDAY,then the Republic Day of 2018 is:
Answer: Friday
11. Operation Vijay was carried out in 1961 for the liberation of;
Answer: Goa
12. 6ഇന്ത്യൻ സൂപ്പർ കമ്പ്യൂട്ടറിന്റെ പിതാവ് എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ആരാണ്?
Answer: ഡോ.വിജയ് പി.ഭട്കർ
13. നീലകണ്ഠ തീർഥപാദർ,തീർഥപാദപരമഹംസൻ, ശ്രീരാമാനന്ദതീർഥപാദൻ തുടങ്ങിയവർ ആരുടെ ശിഷ്യന്മാരായിരുന്നു?
Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികളുടെ
14. ‘വേലചെയ്താൽ കൂലികിട്ടണം’ എന്ന മുദ്രാവാക്യം ഉയർത്തിയത് ആര്?
Answer: വെകുണ്ണസ്വാമികൾ
15. ഭൂമി ശാസ്ത്രത്തിന്റെ പിതാവ്?
Answer: ടോളമി
16. സൂര്യന്റെ അൾട്രാവയലറ്റ് രശ്മികളിൽ നിന്ന് ഭൂമിയെ സംരക്ഷിക്കുന്നത്?
Answer: ഓസോൺ പാളി\’
17. Subhananda Gurudevan was born at
Answer: Budhannur (Cengannur)
18. The Palaruvi waterfalls is in the district of
Answer: Kollam
19. Kerala Sports Day observed on?
Answer: October 13
20. Who is known as `Kerala Lincoln` ?
Answer: Pandit. K.P Karuppan
21. കണ്ടൽ വനങ്ങളുടെ വളർച്ചയ്ക്ക് യോജിച്ച മണ്ണ്
Answer: പീറ്റ് മണ്ണ്
22. കേരളത്തില് ജനസംഖ്യ വളര്ച്ച നിരക്ക് ഏറ്റവും കുറവായ ജില്ല?
Answer: പത്തനംതിട്ട
23. Srinagar is situated on the banks of the river
Answer: Jhelum
24. Which city is called as ‘City of Eternal Springs’?
Answer: Quito
25. Terrorist attack on Indian Parliament on 13th December 2001 carried out by militants is:
Answer: To carry out all the abov
26. In a rectangle length is greater than its breadth by 4 cm. Its perimeter is 20 cm. Then what is its area?
Answer: 21
27. Introducing Aneesh, Sobha said, “The father of his brother is the only son of my grandmother”. How is Sobha related to Aneesh?
Answer: Cousin
28. Indian Cricketer, Who Scored His 3rd Double Century in one day Cricket?
Answer: Rohit Sharma
29. Which programme was started by the Govt. of India with the objective of providing economic security to the rural women & to encourage the saving habit among them?
Answer: Mahila Samridhi Yojana (MSY)
30. ടാൻ സെൻ സ്മാരകം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്?
Answer: ഗ്വാളിയർ (മധ്യപ്രദേശ്)
31. National diary development board was established in
Answer: 1965
32. Who among the following is known as ‘Martin Luther of India’?
Answer: Dayananda Saraswati
33. Nilokheri Township was initiated by
Answer: SK Day
34. The first conference of Kochi Rajya Praja mandalam was held at?
Answer: Irinjalakkuda
35. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:
Answer: Rs. 698
36. The 2017 World Tsunami Awareness Day (WTAD) is observed on which date?
Answer: November 5
37. 1967 വരെ ഭരണഘടനയിൽ എത്ര ഔദ്യോഗികഭാ ഷകളാണ് ഉണ്ടായിരുന്നത്?
Answer: 14
38. ഇന്ത്യയിലെ അവസാനത്തെ ഗവര്ണര്ജനറൽ?
Answer: സി.രാജഗോപാലാചാരി
39. The Government of India launched the Balika Samridlul Yojana in which year?
Answer: 15 August 1997
40. First web browser developed in India
Answer: Epic
41. Which person is known as “Light of Asia” ??
Answer: Gautama Budha
42. കേരളത്തിലെ പക്ഷി ഗ്രാമം എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?
Answer: നൂറനാട്
43. . സ്വന്തമായി വലവിരിച്ച് ഇരയെ പിടിക്കുന്ന ജീവി?
Answer: ചിലന്തി
44. World Architectural Day
Answer: : July 1
45. The present Chief Justice of India:
Answer: AltamasKabir
46. The first Chief Minister of Tamil Nadu was :
Answer: C.N. Annadurai
47. Which country will host the next meet of CHOGM(Commonwealth Heads of Government Meet)in 2013?
Answer: Sril Lanka
48. നൗജവാൻ ഭാരത് സഭ എന്ന സംഘടന സ്ഥാപിച്ചത് ആരാണ് ? *
Answer: ഭഗത് സിംഗ്
49. Who is the chairman of Planning Commission of India?
Answer: Prime Minister of India
50. FOUR is written as GNVQ. Then TIME may be written as:
Answer: UHND
Share this Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *