TOP 16 CIVIL ENGINEERING INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS 2021

sparrow jack
sparrow jack March 11, 2021
Updated 2021/04/17 at 11:55 AM

Civil Engineering Interview Questions

Question 1. How Do You Measure Concrete?
Answer :
Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter.
Question 2. Which Is Stronger Solid Steel Rod Or Hollow Steel Pipe?
Answer :
On a per pound basis, steel pipe is stronger in bending and is less likely to buckle in axial compression.
Question 3. What Is The Tallest Man Made Structure In The World?
Answer :
The tallest man made structure is the KVLY-TV mast which is 2063 feet tall. The worlds tallest man made structure is Burj Dubai which is 800 meter tall.
TOP 16 CIVIL ENGINEERING INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS 2021
Question 4. What Are The Uses Of Alloys In Daily Life And How Are Alloys Made?
Answer :
Alloying is not always done to produce a ‘superior’ material, but to produce materials having a desired requirement in the industry or elsewhere. A classic case is of lead solder (containing lead & tin), in which the melting point of the constituent elements are lowered, not necessarily a desirable property.
Alloying can be carried out using hot press method (a sheet of material is sandwiched with alloying material), rolling the heated base metal in a drum full of alloying metal powder, using hot spraying, galvanizing (dipping the base in a molten solution of alloying material) etc. Sometimes the alloying material is added in small proportions to the molten base metal (e.g., in production of different types of steel).
Question 5. What Is The Worlds Largest Concrete Dam?
Answer :
The Grand Coulee Dam is said to be the largest concrete dam. Currently the world’s largest concrete dam is the Itaipu Dam, an accomplishment of two neighboring countries, Brazil and PAraguay in South America.
Though it is not finished yet, the Three Gorges (or Sandapong) Dam on the Yangtze River in China will take over as the largest upon its completion, which is slated for 2009.
Question 6. What Is Braced Excavation All About?
Answer :
Excavations are braced to prevent the cave-in of surrounding unstable soil.
Question 7. What Is The Meaning Of Soil Reinforcement?
Answer :
Soil reinforcement is the act of improving soil strength to enable it support or carry more load.
Question 8. What Is Aggregate?
Answer :
Aggregate is the component of a composite material used to resist compressive stress.
Question 9. How Are Freeway Bridges Built?
Answer :
After calculating the anticiPAted traffic for the bridge, cement/reinforced- with- rebar stanchions are sPAced over the freeway to accommodate the bridge. An ‘off-ramp’ from the freeway to the bridge is constructed, as is an ‘on-ramp’ to the subsequent road. Cement/rebar slabs are built and lifted with cranes to form the platform, and voila! Drive carefully.
Although the bridge deck/roadway is almost always a concrete slab, the structure that holds up the bridge deck can be reinforced concrete, structural steel, or a combination of steel and concrete.
Question 10. What Is The Difference Between Routing Maintenance And Major Maintenance In School Facilities?
Answer :
The routine maintenance is the minor and consistent rePAirs that are engaged in the school premises. Examples could include PAinting, replacement of fixtures, louver blades, furniture rePAirs, and PAtching cracks in the school buildings.
The major maintenance could also be a total rehabilitation of the school, either school buildings or any other project within the school community. It could be total restructuring of the lighting system in the school or sanitary system.
Question 11. Discuss Some Applications Of Modular Elasticity?
Answer :
As the term implies, “Modulus of Elasticity” relates to the elasticity or “flexibility” of a material. The value of modulus of elasticity is very much significant relating to deflection of certain materials used in the construction industry. Take for example the general E value of mild carbon steel is about 200 GPA comPAred to about 70 GPA for aluminum. This simply translate that aluminum is 3 times flexible than steel.
Question 12. What Is Modular Elasticity?
Answer :
Young’s modulus (E) describes tensile elasticity, or the tendency of an object to deform along an axis when opposing forces are applied along that axis; it is defined as the ratio of tensile stress to tensile strain. It is often referred to simply as the elastic modulus.
Question 13. How Can You Distinguish Between Sorption, Absorption And Adsorption?
Answer :
Sorption is a concomitant phenomenon of adsorption and absorption.
Adsorption describes the phenomenon in which molecules that are present in a fluid (liquid or gas), concentrated spontaneously on a solid surface by a finite time.
Question 14. In The Roof Of A Pumping Station Explain Briefly The Components Of A Waterproofing System?
Answer :
The components of a typical waterproofing system on the roof of a pumping station are as follows:
Right above the structural finish level of the roof ( concrete ) a uniform thickness screed is applied so as to facilitate the application of the waterproofing membrane. The surface provide for the membrane should always possess good cohesion properties and must be thin so as to prevent any un-uniformity. This thin layer also acts as a layer of thermal insulation.
Right above this layer the waterproofing membrane is deployed to secure the water tightness of the roof.
In order to enhance the thermal insulation of the roof an insulation board is sometime placed right above the waterproof membrane. The insulation board helps in the maintenance of a stable temperature in both weathers.
Question 15. Explain Why Concrete Barriers Have Curved Surface Profiles?
Answer :
The concrete safety fencings are made to contain vehicles in their carriageway being travelled so as to reduce the chances of rebounding into the roads leading to more hazards. In the case of normal fencings upon vehicle crashes the fencings give away so as to absorb as much energy as possible henceforth reducing the impact on the vehicles.
But in the case of concrete barriers their purpose is not to absorb energy of vehicles crashing into the barrier but to retain them. They have a curved design so as to allow the vehicles that hit them to slightly go up on the barrier but not overturn. They also prevent the vehicle from again getting back on the road by rebounds. This helps in vastly reducing the chances of other vehicle hazards.
Question 16. Explain The Mechanism Of Cavitations In Pipes And Drains?
Answer :
The formation of air bubbles in a fluid due to low pressure conditions lower than the saturation pressure is known as cavitations. This is considered to be a high potential damage condition where the strength and durability of the pipes can be greatly reduced. Cavitation works on the principle of Bernoulli’s Equation.
When fluids are at high velocities the pressure head of fluids reduce accordingly. But since the fluid pressure is lower than the saturation pressure the dissolved gases get released from the flowing fluid. These air bubbles suddenly collapse on entering a region of high pressure. This leads to the damage of the pipelines as a high level of dynamic pressure is created.
Share this Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *